Азбучно интервю с ЮВИГИ
Публикувана от Hangman на 21-04-2010 22:06
Азбучно интервю с ЮВИГИ
Интервю: Ирена Цветкова (Double D Music) ©
Снимки: www.myspace.com/yuvigi ©

А - ктивната музикална дейност на група ЮВИГИ през изминалта година е факт. Кога е сформирана групата и какъв е съставът и в момента?...


Разширена новина
Азбучно интервю с ЮВИГИ
Интервю: Ирена Цветкова (Double D Music) ©
Снимки: www.myspace.com/yuvigi ©

А - ктивната музикална дейност на група ЮВИГИ през изминалта година е факт. Кога е сформирана групата и какъв е съставът и в момента?

Групата е създадена през 2002 г., но в пълен и постоянен състав е от 2006-та, а именно: Валентин Моновски (китари, вокали), Явор Пачовски (клавири, вокали), Спаз Генев (барабани, перкусии) и моя милост - Панайот Солаков (бас, основни вокали).

"Б - орбата е безмилостно жестока..." Може ли този цитат да онагледи конкурирането на големия брой метъл групи в България? Какво е мястото на ЮВИГИ на музикалната сцена?

Всъщност, метъл сцената в България далеч не е толкова голяма, особено когато говорим за сериозни и активно концертиращи банди. Всеки се познава с всеки, групите по-скоро се стремят да се подкрепят помежду си, отколкото да се конкурират. Що се отнася до мястото на ЮВИГИ на метъл сцената - надяваме се да го намерим, предлагайки нещо ново и интересно на феновете на прогресив метъла и рок музиката като цяло.

В - групата многократно е имало смяна на барабанисти и вокалисти. Какви са били критериите ви за подбор на колеги?

Търсели сме преди всичко сериозни хора и после добри музиканти. За щастие, накрая, в лицето на Спаз, намерихме и двете. Той се оказа "липсващото звено".

Г - остувате често в различни медии. Какво значение отдавате на този тип изяви?

Винаги се радваме, когато някой проявява интерес към музиката ни. За нас това е още един начин да достигнем до бъдещите си фенове.

Д - рагомир Драганов и Double D Music имат важна роля във вашето професионално музикално развитие. Каква по-точно?

Ювиги
Ювиги

Double D Music са наши мениджъри. Техният бизнес и музикален опит и знания са мощна подкрепа за нас и сега вече можем да се концентрираме върху "музикалната страна" на нещата; затова сме им много благодарни и се радваме че най-сетне и в България има метъл лейбъл.

Е - сента на 2009 - та година беше успешен за вас сезон. Какви важни за групата събития се случиха тогава?

Подписахме договор с Double D Music. Освен концертите в София, за пръв път свирихме в Пловдив и Хасково, взехме участие и на мото събора "Предел - 2009", където стана страшен купон. Но може би най-важното е, че през ноември успяхме да представим и първите два сингъла на ЮВИГИ.

Ж - ивотът е поредица от хубави и лоши моменти. Вие подкрепяте ли се в личен план или ограничавате взаимоотношенията в групата само до професионални?

Преди всичко сме приятели. Ако не беше така, едва ли щяхме да издържим на всички трудности и превратности, които са ни съпътствали.

З - ащо нарекохте групата ЮВИГИ и това ли е нейното първо име?

Да, това беше първото предложение за име на групата - роди се спонтанно и бе прието единодушно. Ювиги означава "велик хан". Искахме името, както и музиката на групата, да носят в себе си нещо българско. Отделно, по това време още бяхме под силното влияние на кандидатстуденстките изпити и величието на средновековната българска история.

И - нтернет страницата на групата е илюстрирана със запустял кей, езеро и логото на групата, изобразено като сянка в небето. Каква е ролята на символиката в музикалното ви творчество?

Голяма. Бих се радвал всеки, който хареса музиката ни и се вслуша в текстовете, да може да ги интерпретира по свой собствен начин, да открие свое значение. Мисля, че това е най-ценното. Стараем се същото да се случва и с визуалната страна на нещата, които представяме. Споменатата картина, например, е пряко свързана с текста на песента "В края на пътя".

Ювиги
Ювиги


Й - Имате ли реализиран видео клип и в кое студио записвате песните?

В момента завършваме работата по концертния клип на парчето "Различен", който ще бъде и своеобразен първи видео клип на групата. Записваме в собствено студио, което съвместно направихме и експлоатираме редовно заедно с група AS SOON AS POSSIBLE.

К - онцертната ви дейност е разнообразна. Кога за първи път стъпихте на сцена и какви участия сте имали?

Първото ни участие беше на сцената на Военния клуб в София през 2003 година. Помня, че свирихме на празника на испанската гимназия, с дръм машина вместо барабанист... беше забавно! През последните две години не сме спирали с концертите, дори когато записваме активно - това е тръпка, която не може да се замени. Свирили сме в повечето софийски клубове, в клубове из страната, както и на няколко фестивала.

Л - огото на групата е много оригинално. Кой даде идеята за него и кой я реализира?

Идеята и реализацията са заслуга изцяло на Спаз. Противно на всички вицове за барабанисти, той е генераторът за всичко, свързано с artwork-а на групата.

М - узиката е ваше призвание. Освен нея, имате ли и други професионални реализации?

Музиката е основно хоби за всички ни, но не сме професионални музиканти. Може би най-близо до попрището е Спаз, тъй като професията му на графичен дизайнер намира пряко приложение и в групата. Иначе Вальо работи в правна кантора, Явор се занимава с международна търговия, а аз - със софтуер.

"Н - яма нищо невъзможно!", гласи една мисъл. Групата, вероятно, е имала препятствия по пътя към успешното реализиране на музикалния хоризонт. Как преодоляхте трудностите?

Както вече споменах - останахме приятели. Освен това не обичаме да се предаваме лесно.

Ювиги
Ювиги

О - пределяте ли се като група, която е наясно със своите възможности, знае какво цели и как да го постигне?

Мисля, че като група сме имали достатъчно технологично време да пораснем и да придобием добра представа, както за възможностите си, така и за това какво искаме да постигнем. Но несъмнено имаме и още много да учим.

П - рогресив метъл, рок, блус, класика, джаз... Това са твоите музикални предпочитания. Другите от групата каква музика слушат?

Всички слушаме разнообразни стилове музика, всеки със своите моментни предпочитания. Така например, ако сега свалите слушалките от главата на Явор, вероятно ще чуете нещо на PANTERA или PROTEST THE HERO, Вальо ще е на вълна STEVE RAY VAUGHN, а Спаз ще си потропва някое парче на Simone Philips. Това внася разнообразие в музикалните идеи, особено когато композираме нови песни.

Р - еализирането на дебютния ви албум "Сива пустиня" предстои да стане факт. Кога точно ще се случи това, колко песни ще съдържа и откога го подготвяте?

Работата по албума започна преди около две години, но поради редица трудности и непредвидени обстоятелства успяхме да пристъпим към същинските записи едва през есента на миналата година. Към момента повечето инструменти вече са записани, предстоят ни миксиране и мастеринг, като се надяваме дискът да бъде факт до средата на пролетта. Албумът ще съдържа девет песни, концептуално свързани в една обща история - за сблъсъка на човека с обществото и пътят, който трябва да извърви, за да намери отново себе си сред другите. Съвсем скоро ще ви представим и artwork-а към албума, който е почти готов.

С - инглите на ЮВИГИ от предстоящия албум са подготвени в края на миналата година. Как са озаглавени и участват ли в някои музикални класации?

Двата сингъла са "Бяство" и "Последният прозорец", като първия ще влезе и в дебютния албум "Сива пустиня". Парчетата се приеха доста добре, особено в класации като "Ескалатор" на радио "Хоризонт" и "Full Max" на радио Шумен. Наскоро разбрахме, че там песента "Последният прозорец" е влязла под номер 1 още през първата седмица. Искрено благодарим на всички, гласували за нас!

Ювиги
Ювиги


Т - екстовете на групата пишеш ти. Как съчетаваш няколко таланта едновременно и откъде черпиш вдъхновение за поетично-песенните откровения?

Вдъхновението идва от нещата около мен, от всичко онова, което те кара да се замислиш - случки, спомени, усещания... Черпя идеи и от останалите в групата, така че всички имат своя дял в завършения вариант на текстовете.

У - еб сайтът на групата www.yuvigi.org и Мyspace - профилът www.myspace.com/yuvigi често посещавани ли са от ваши почитатели?

С радост мога да кажа, че напоследък все повече хора влизат в сайта и профилите на групата в Myspace и Facebook - за да се информират за новини и предстоящи участия около Ювиги, оставят ни съобщения и коментари. Благодарим на всички, които ни подкрепят и се радваме че феновете се увеличават с голяма скорост.Доказателството е че подкрепят нашите парчета на върха на класациите за българска музика.

Ф - еновете са един от главните фактори за популярността на една метъл банда. Какъв подход имате към по-агресивната публика?

Досега не сме имали сериозни проблеми с агресивността на публиката.

Х - убавата мелодия на една песен може донякъде да "завоалира" не дотам стойностния текст, но перфектният текст не може да компенсира недостатъците на несъвършената мелодия. Кой композира мелодиите на песните на ЮВИГИ?

Всички участваме в писането на музиката, както като основни мелодии, така и като аранжимент.

Ц - итирай мисъл от твой предпочитан автор.

"Спасението на давещите се е дело на самите давещи се." Мисълта е на Остап Бендер от романа "Златният телец" (всъщност е от "Дванайсетте стола" - бел. Mrazek).

Ч - есто ли се случва да си казваш "Този текст не е подходящ за песен, която трябва да стане хит"?

Случвало ми се е да напиша текст и после да си кажа "Този текст не е подходящ за тази песен", но че не става за хит - не. Никога не сме се стремили да правим хитове. Пишем песните си така, че първо да харесват на нас самите, а после на останалите. Всичко изкуствено си личи.

Ювиги
Ювиги

Ш - егата и забавните моменти присъстват на вашите репетиции и записи, което става видно от тематичните видео филмчета, които сте записали. Къде могат да бъдат видяни и мислиш ли, че положителното настроение е фактор за по-добра работоспособност?

Доброто настроение и умението да не се взимаш твърде на сериозно, определено е важно за ползотворната работа в студиото, поне за нас. Опитваме се да избягаме от напрежението, което ни съпътства в ежедневието. Що се отнася до клипчетата - решихме да подготвим една кратка видео-поредица, в която да покажем най-интересните и забавни случки от прекарването ни в студиото и записите на албума. Част първа - „Барабаните" вече е качена в Youtube канала на групата (www.youtube.com/yuvigi), където скоро можете да очаквате и следващите клипчета.

Щ - е минат години и група ЮВИГИ... Довърши изречението.

...ще си пие сока на Wembley...Шегувам се! Пак ще сме тук, надявам се,след като са чули за нас по света (смее се)... с няколко албума преднина!

Ъ-гълът от който гледате на живота в песните си ? - Цитирай част от текста на ваша песен. Защо текстовете са на български език?

Цитат от песента "В края на пътя":

Защо е човек тъй самотен и малък сред другите,
стъпкан, пречупен, изгубен във общото?
Защо безчувствен остава, сляп за всичко непреходно,
щом е свободен сам да разбира вселената...

Българският е родният ни език - безкрайно красив и богат, на него се изразяваме най-добре. Затова и всичките ни текстове са на български.

Ювиги
Ювиги

"Ь" - "Ер малък" е българската група, която харесвате и ви е повлияла значително. Какво взаимствате от нея?

Иска ми се да вярвам, че сме почерпили от техния различен поглед към нещата.

Ю - виги. Какво ви предстои в близко бъдеще?

Най-вече да завършим албума. Нашите мениджъри от DOUBLE D MUSIC планират промоция и турне през пролетта, както и едно концертно DVD, което записахме наскоро. Интересното тепърва предстои, останете наблизо!

Я - сни и категорични послания се струят от заглавията на вашите песни: "Бягство", "Сива пустиня", "Последният прозорец". Мислиш ли, че пред вас се отваря прозореца на един нов етап, който да ви направи известни и извън България? Прозорец с безброй музикални идеи и възможности?

В днешно време възможностите са наистина неизчерпаеми, стига да си достатъчно упорит, за да реализираш идеите си. Ние нямаме намерение да се отказваме!